روز آرایش

امروز به مناسبت 4 آگوست روز آرایش می‌خواهیم شما را در این مقاله از مجله آرایشی میس و مستر با تاریخچه آرایش و انواع لوازم آرایشی آشنا کنیم. تاریخچه آرایش به حدود ۷۰۰۰ سال پیش بر میگردد و امروزه، از لوازم آرایشی در هر کجای دنیا استفاده می‌شود. به احترام این سنت قدیمی و پرطرفدار 4 سال پیش در آمریکا روز چهارم ماه آگوست را “روز آرایش” نام گذاری کردند.

تاریخچه آرایش

در عهد باستان آرایش کردن یک امر بسیار خاص برای افرادی از طبقه اجتماعی بالا مانند ملکه ها و شاهان و شاهزادگان بود و فقط مختص زنان نبوده است. آن‌ها برای حضور در مراسم مذهبی از عطر و مواد آرايشی استفاده می‌کردند.

آرایش مصریان باستان

تاریخچه آرایش در جهان و شروع آرايش به مصر قديم بر می‌گردد. آرایش در مصریان باستان را می‌توان بیشتر با رنگ‌های سبز و آبی و خطوط سیاه اطراف چشم مشاهده کرد. “كلئوپاترا ” همیشه با شير الاغ گل سرخ و نعناي هندي حمام کرده و از مواد آرايشي مثل دانه‌هاي ساييده شده كنجد استفاده مي‌كرد.

تاریخچه آرایش مصر

در تاریخچه آرایش مصر باستان گفته شده است که او مثل بقیه زنان مصري علاقه زیادی به استفاده از حنا و روغن گردو براي سياه‌تر و درخشان‌تر كردن گيسوانش داشت و از مدادهاي مشكي ابرو و چشم استفاده مي‌كرد. این مداد ها از پودر سنگ سرمه، يك ماده فلزي شكننده و ترد با رنگ درخشان مايل به آبي درست شده بود تا تاثير نگاهش را چند برابر كند. لوازم آرايشي ديگر كلئوپاترا که در تاریخچه آرایش مصر باستان به آن اشاره شده است، رژ لب‌ها و رژگونه‌های او بودند كه رنگ قرمز ارغواني داشتند و از تخم مورچه کوبیده شده و كنه قرمز ساييده شده درست مي‌شدند.

آرایش رومیان و یونانی ها

يونانی ها هم از سال ۴۶۰ ميلادی با علاقه فراوان، عطر و مواد آرايش را می‌ساختند و در مراسم مذهبی و استفاده شخصی به کار می‌بردند. خانم های يونانی از موادی به نام ورميليون برای آرايش صورت استفاده مي کردند که به رنگ قرمز روشن بود و از ترکيب نمک های جيوه در ساخت آن استفاده می‌شده است. زنان يوناني گونه‌هايشان را با خميرهاي گياهي كه از ميوه توت و دانه‌هاي له و خرد شده درست شده بود رنگ مي‌كردند تا به آن‌ها رنگ درخشان و سالمي ‌دهند، این کار را سرآغاز ساخت رژگونه در تاریخچه آرایش می‌توان دانست.

تاریخچه خود آرایی زنان یونانی

همچنين آن‌ها عادت خطرناكتري را رواج دادند و آن استفاده از سرب سفيد و جيوه براي پوست صورتشان بود تا رنگ صورتشان مانند گچ سفيد به نظر برسد. اما اين مسئله كه فلزهاي سنگيني مانند اين‌ مواد از طريق پوست جذب مي‌شود و منجر به مرگ زودرس‌شان مي‌گردد برای آن ها امری ناشناخته بود و متاسفانه اين عادت خطرناک تا چند قرن پیش رواج داشت.

آرایش ایرانی ها

در ایران هم طبق یافته‌های باستان‌شناسان، آرایش چشم از ۴۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح و به گونه‌ای همه‌گیر در بین مردم رواج داشته است. طی حفاری ها و کاوش ‌هایی که در هفت تپه در استان خوزستان انجام شد، نوعی لوازم آرایشی کشف شده که کاربردی مانند رژ لب‌های امروزی داشته است. آثار تاریخی باقی مانده از عهد باستان ایران به ما اطلاعات جالبی درباره مواد رنگی که برای رنگ کردن مو، ناخن و پوست استفاده می شدند، می دهد. این مواد از ريشه و برگ درختان و مواد گياهی و معدنی تهيه می‌شده است. در ایران باستان هم از دوران هخامنشی استفاده برای تیره کردن چشم‌ها از سرمه و برای رنگ کردن موها از حنا، روشن‌تر کردن پوست از سفیدآب و وسمه ( گیاهی خانواده گل شب بو ) برای تیره و ضخیم کردن ابروها استفاده می‌شد.

حتی در آن زمان داشتن خال هم یکی از معیارهای زیبایی به حساب می‌آمد. به همین دلیل خیلی از زنان در آن دوره در آرایش خود از گذاشتن خال بر چهره غافل نمی شدند. هرچند سبک آرایشی در دوره‌های مختلف در ایران تغییر کرد اما آنچه در تاریخچه آرایش ایران مشخص است، در ایران باستان آرایش کردن فقط برای زنان متاهل ممکن بود. همچنین گفته می‌شود، این امر بین زنان پادشاهان بیشتر مرسوم‌ بوده است به طوری که برای ملاقات با پادشاه زمان زیادی را صرف آرایش و معطر کردن خود می‌کردند.

آرایش-در-ایران-باستان

شما هم احتمالا اصطلاح  ”هفت قلم آرایش” را شنیده‌اید، این هفت قلم اشاره دارد به:

  1. قاضه (سرخاب یا سرخی)
  2.  سرمه
  3. زرک (گرد طلایی رنگ )؛ که از عهد باستان در ایران مرسوم بوده و به آن ”هفت وند” هم می‌گفته‌اند
  4. سپیدآب
  5. نگار (حنا)
  6. وسمه (جهت پر پشت کردن ابرو‌ها )
  7. خال

آرایش چینی‌ها

در چین باستان هم از دیرباز رنگ کردن ناخن‌ها، که امروزه به لاک زدن شهرت دارد، خیلی مد بود. در حقیقت این کار بیشتر توسط افراد سلطنتی و اشراف زاده ها انجام می‌شد و نشانه کلاس اجتماعی بالای این افراد بود. معمولا زنان سلطنتی از رنگ طلایی و نقره‌ای استفاده می‌کردند و برای افراد معمولی و عموم مردم هم استفاده از رنگ‌های روشن ممنوع بود.

چینی ها و لوازم آرایش

آرایش ژاپنی‌ها

گیشاها هنوز هم همچنان به دلیل روش خاص آرایش چهره‌شان مشهور هستند. محبوب ترین لوازم آرایشی آن‌ها رژ لب‌هایی بود که از گلبرگ‌های خرد شده تهیه می‌شد. خانم ها در آن زمان از پودر برنج برای داشتن چهره ای سفید و پودری شکل استفاده می‌کردند. جالب است که بدانید برای مراسم رسمی از ترکیبی مشکی رنگ برای رنگ کردن دندان‌ها استفاده می‌شد. اما این کار هنوز هم در بعضی از مراسم سنتی ژاپن مرسوم است. سنت سیاه کردن دندان‌ها هم مزایایی داشت و از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کرد.

رسوم عجیب ژاپنی ها

در ادامه به تاریخچه چندتا از لوازم های آرایشی مرسوم می‌پردازیم.

تاریخچه آرایش با ریمل

ریمل یکی از قدیمی‌ترین لوازم آرایشی شناخته شده است، تاریخچه آرایش با ریمل به 4000 سال قبل از میلاد باز می‌گردد. مصریان باستان معتقد بودند که برای رهایی از شر ارواح بد باید چشم و ابرو را به رنگ تیره آرایش کنند و این کار با ترکیب مواد طبیعی گیاهی یا حیوانی و دوده یا زغال انجام شد. روش هایی برای آرایش چشم و ابرو بعدها توسط سایر تمدن ها هم اختراع شد.
اما تا سال 1830 تغییر خاصی در ترکیبات این محصول پرکاربرد به وجود نیامد. در این زمان یک عطرساز فرانسوی به نام “یوجین ریمل” برای اولین بار محصولی برای آرایش چشم به بازار عرضه کرد که ترکیبی از دوده زغال و وازلین بود و به نام خودش یعنی “ریمل” معروف شد. ریمل او به صورت گسترده در اروپا و سپس در سراسر جهان مورد استقبال قرار گرفت؛ به طوری که حتی امروزه در زبان های مختلف مثل فارسی، اسپانیایی، پرتغالی، یونانی، رومانیایی و ترکی به جای ماسکارا (mascara) از واژه “ریمل” استفاده می‌شود.

حالت اولیه ریمل مدرن توسط یک شیمیدان جوان به اسم تام لایل ویلیام ساخته شد. ویلیام که شیمیدان بود، با الهام از خواهر بزرگتر خود ریمل را اختراع کرد؛ خواهر بزرگتر او که مژه های پر‌پشتی نداشت، برای داشتن چشم هایی زیباتر، مژه‌هایش را با مخلوطی از وازلین و خاکستر زغال می‌پوشاند تا سیاه تر و پر پشت تر به نظر برسند، به همین دلیل ویلیام با ترکیبی از مواد شیمیایی محصولی را تولید کرد که به عنوان اولین ریملِ ساخته شده در دنیا از آن یاد می‌شود. او نام این محصول را برای گرامی‌داشتن یاد خواهرش، ” میبل”، میبلین نام گذاری کرد و شروع به فروش آن در سطح منطقه نمود.

ریمل

در سال 1917 میلادی، شرکت میبلین اولین ریمل مدرن را روانه بازار کرد. همانگونه که در تصویر مشاهده می کنید ریمل های اولیه به شکل یک قوطی حاوی ترکیبات جامد شکل ریمل بود که آن را توسط یک برس روی مژه ها می‌زدند.

تاریخچه آرایش چشم با سایه

تاریخچه آرایش سایه چشم قدمتی ۲۰۰۰ ساله دارد که به دوران مصر و بانوان مصری برمی‌گردد. در دوران قدیم ماده ای به نام سرمه که از سابیدن و آسیاب کردن مواد مختلف و دوده مغز بادام ساخته می‌شد، برای برجسته کردن چشمان بانوان خانواده سلطنتی مورد استفاده قرار می‌گرفت.

تاریخچه سایه

در تاریخچه آرایش گفته می‌شود که مصریان باستان از سرمه برای تقلید از ظاهر خدایان خود، استفاده می‌کردند. طولی نکشید که استفاده از سایه چشم، در بین زنان یونانی و رومی هم رواج پیدا کرد و در این سرزمین ها برخلاف اعتقادات مذهبی، طولی نکشید که بانوان برای زیبایی بیشتر خود به استفاده از این وسیله آرایشی روی آوردند.

تاریخچه آرایش با رژ لب

در تاریخچه آرایش گفته شده است که قدمت رژ لب به حدود پنج هزار سال پیش باز می‌گردد. محققان معتقدند در گذشته زنان بین النهرین اولین افرادی بودند که از رژ لب استفاده می‌کردند. بر اساس رسم و رسوم های دیرینه آن ها، رژ لب از جواهرات درجه دو و خرد شده ساخته می‌شده است. در تاریخچه آرایش با رژ لب گفته شده است که در تمدن کهن دره سند، رژ لب علاوه بر لب‌ها، برای زیباتر جلوه دادن سایر اندام‌ها هم مورد استفاده قرار می‌گرفت.

مصریان باستان رنگ قرمز را از قارچی به نام فوکوس الگین به دست می‌آوردند و به آن 0.01% یُد و مقداری بُرُم اضافه می‌کردند. کلئوپاترا از سوسک های کارمین که باعث ایجاد بیماری های خطرناکی می‌شد برای درست کردن رژ لب هایی با رنگ قرمز پر رنگ و از مورچه ها برای ماندگاری آن استفاده می‌کرد. اما با گذر زمان رژ لب ها دستخوش تغییرات زیادی شدند. برای مثال جهت براق شدن و جلوه بیشتر لب ها در ساخت آن ها از ماده ای به دست آمده از فلس ماهی استفاده شد.

تاریخچه آرایش با رژ لب در اسلام به زمانی بر میگردد که یک متخصص آرایش و زیبایی مشهور به نام ابوالقاسم زهراوی، رژ لب جامد و معطری ساخت که در قالبی فشرده طراحی شده بود. پس از آن در قرون وسطی، کلیساها مصرف رژ لب را ممنوع اعلام کردند، چون آن ها استفاده از رژ لب را تجسمی از تصویر شیطان می‌دانستند. اما دوباره در قرن شانزدهم میلادی در اروپا رنگ کردن لب ها رواج پیدا کرد.

تاریخچه آرایش در دوران ملکه الیزابت اول خیلی جالب است، در آن زمان لب های قرمز رنگ و صورت کاملا سفید تبدیل به یک مُد شد. رژ لب در آن دوره از ترکیب موم و گلبرگ های قرمز گل ها و گیاهانی مثل چغندر تهیه می‌شد و استفاده از رژ لب مختص خانم‌هایی از طبقه اجتماعی بالا و بازیگران بود.

تاریخچه رژ لب

در پایان قرن نوزدهم میلادی، گرلن، شرکت آرایشی فرانسوی، شروع به تولید رژ لب کرد. همچنین در تاریخچه آرایش آمده است که در سال 1884 میلادی اولین رژ لب تجاری توسط عطرسازان فرانسوی در پاریس تولید شد. این محصولات ترکیبی از چربی گوزن، موم و روغن کرچک بودند که در ورق های ابریشمی پیچیده می‌شدند.

در اواسط قرن بیستم، رژ لب در رنگ های متفاوتی به بازار عرضه شد و بعد از آن با پایان جنگ جهانی، تولید رژ لب در میان دیگر لوازم های آرایشی با سرعت بیشتری گسترش پیدا کرد.

امروزه رژ لب از مواد مختلفی تولید می‌شود و در حال حاضر در ساخت آن از مواد ارگانیکی همچون روغن کرچک، موم و سایر روغن‌های مختلف طبیعی استفاده می‌شود.

تاریخچه رنگ مو

يكی از جنبه‌های ظاهری آرايش كه وقت خیلی زيادي هم می‌گرفت رنگ كردن موها بود. رومی‌ها عادت داشتند كه انواع گوناگونی از رنگ موهای طبيعی را به كار ببرند كه يكی از آن‌ها از آهك زنده و خام معدني درست می‌شد كه رنگ مسی درخشانی به موهايشان می‌داد. با خيساندن پوست گردو در روغن زيتون، روغن گردو درست می‌كردند تا با آن موهايشان به رنگ قهوه اي پر رنگ در بیاید و ديگر خاكستري يا سفيد نشود.

تاریخچه رنگ مو

در روم قدیم، موي بلوند و بور را نماد بدي مي‌دانستند. اما با ورود دختران برده اسكانديناوی، زنان اشراف شروع به رنگ كردن موهاي سياه خود به رنگ هاي روشن‎تر و بلوند كردند و براي اين كار از دم كرده غليظ گل و ميوه درخت زعفران استفاده می‌كردند. یکی دیگر از مواد مشهوری که در تاریخچه آرایش مو به آن اشاره شده است اكليل كوهی ميوه درخت سرو كوهی است که یکی از مواد اصلی داروهای تقويتی مو بود و جلو ريزش مو را می‌گرفت و گل‌های زعفران و موم زنبور هم براي نرم كردن پوست به كار می‌رفت. “پلينی دی الدر” هم كاربرد بسياری از لوازم طبيعي زيبايی مثل كرم ميوه به، زعفران و گلاب فاسليس را ذكر كرده است.

تاریخچه عطر

طبق تاریخچه آرایش عطرها در زمان گذشته ابتدا از کشور مصر وارد بازار تجارت شدند. چیزهایی که ھنوز بوی گل حنا را در خود نگه داشته‌اند در مقبره امپراطوران مصر باستان پیدا شده‌اند. در معابد بخورهایی داده می‌شد که همچنان به صورت عود استفاده می‌شود. همچنین حیوانات را قبل از سوزاندن با مواد معطر پر می‌کردند تا بوی بد سوختن از بین برود. مصریان هم مانند یونانی‌ها به لباس خود عطر می‌زدند.

کتاب انجیل به مرهم معطر، انقوزه و سایر مواد معطر اشاره دارد. در قرآن کریم هم از مواد معطر مانند مشک و گل سنبل (hyacinth) یاد شده است. در تاریخچه آرایش طبق افسانه های یونان، آفرودیت اولین زنی بود که از مواد معطر استفاده می‌کرد و همچنین در این نوشته‌های قدیمی به شخصی به نام نئوفراستوس به عنوان کسی که مواد معطر را با هم ترکیب می‌کرد هم اشاره شده است. نوشته‌های او نشان می‌دهدکه هنر عطرسازی به خوبی در زمان او پیشرفت کرده بود. همچنين در يادداشت هاي پلینی دی الدر با نوشته هایی درباره كاربرد وسيع عطر پر دوام و غليظ چيپر از شهر سيپروس مواجه می‌شویم. اعراب هم در توسعه تجارتی خود چوب صندل را از هند و گل میخک و پاچولی (نعناع هندی) را از مالایا وارد کردند.

سر گذشت عطر

اولین عطری که به عنوان عطر مدرن در تاریخچه آرایش از آن یاد می‌شود توسط هانگری واتر در اواخر قرن چهارم از مواد معطر آرایشی اروپایی از رزماری تقطیر شده ساخته شد و به نام Colgne de Eau  شهرت یافت و تا زمان ملکه ویکتوریا مورد استفاده قرار می‌گرفت. تا اینکه عطر دیگری که از آب گل پرتغال درست شده بود توسط دوشس نرولی معرفی شد. عطر نرولی از عطرهای معروفی است که اولین بار توسط جان ماریا فارینا با عنوان ادکلن معرفی گردید. پیشرفت در عرصه عطرسازی باعث توسعه کاشت گل در فرانسه شد، جایی که همچنان از گل رز، یاسمن و اسطوخودوس عصاره‌گیری می‌شود و عطرسازان آن را بسیار با ارزش می‌دانند.

در اواخر قرن نوزدهم صنعت شیمی هم به کار عطرسازی روی آورد. این موضوع با سنتز آلدهیدهای خوش‌بو شروع شد و منجر به ساخت عطر معروف شانل شماره 5 ( 5.chanel ) در سال 1921 شد که بوی گل می‌داد. امروزه عطرسازان صدها مدل اجزای معطر سنتزی و همچنین مواد معطر طبیعی را در اختیار دارند.

سخن آخر

روز آرایش بهانه ای شد تا با تاریخچه این سنت پرطرفدار بیشتر آشنا شوید. همانطور که پس از خواندن این مقاله از مجله زیبایی میس و مستر متوجه شدید، تاریخچه آرایش به هزاران سال قبل باز می‌گردد. تمدن های مختلفی در گذشته از مواد طبیعی متنوع و فلزات سنگین برای آراستن خود استفاده می‌کردند. بسياري از اين مواد هنوز در لوازم آرايش امروزي وجود دارند و مي‌توان آن‌ها را در بسياري از داروهاي خانگي موثر به كار برد.

فروشگاه اینترنتی میس و مستر یکی از فروشگاه‌های اینترنتی معتبر در زمینه انواع لوازم آرایشی و بهداشتی اورجینال است که خرید انواع لوازم آرایشی را با بهترین قیمت، بالاترین کیفیت و با تضمین اصالت کالا برای مشتریان خود فراهم کرده است. فروشگاه اینترنتی میس و مستر به دلیل دارا بودن نماد اعتماد الکترونیک، محیط امنی را برای شما مهیا می‌کند تا از خرید اینترنتی انواع لوازم آرایشی و بهداشتی به صورت شبانه‌روزی بهره‌مند شوید.

منابع:

https://whatnationaldayisit.com/day/Makeup/